Tuesday, 21 February 2012

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN

Semasa kita duduk antara dua sujud dalam  setiap kali solat kita, dalam tidak sedar setiap hari kita memohon dalam solat kita tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami. Sekadar tersebut di bibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini.

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat. Dengan rendah hati, nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah;  

Robbiegfirli (Tuhanku, ampuni aku).  Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima keampunan dari Allah.Tetaplah membuka diri kita untuk menerima keampunan Allah.  Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan, kemudian sampaikanlah permintaan kedua, Warhamni (sayangi aku).  Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya.
Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima.  Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup.  Berturut-turut sampaikanlah permintaan-permintaan berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)
Warfa'nii (angkatlah darjatku)
Warzuqnii (berilah aku rezeki)
Wahdinii (berilah aku petunjuk)
Wa'Aafinii (sihatkan aku)
Wa'fuannii (maafkan aku)


Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita betapa besarnya nilai doa ini, sebuah doa yang kita hanya remehkan begitu sahaja.


Bila difikir semula,baru la tersedar bahawa betapa la selama ini solat kita dalam keadaan yang lalai.Hanya bacaan dan terkumat kamit di mulut tetapi di hati tidak juga memahami..nau'zubillah...

 No comments:

Post a Comment